Ahlan Wasahlan

~Teman Sejagat~

Sunday, 3 June 2012

~Titik Mula Perkenalan Kita - Kisah tentang aku dan kamu~


Assalamualaikum w.b.t…



Semoga sahabat2 semua sihat2 belaka..(^_^)

Kali ni, naz nak cerita tentang salah seorang sahabat baik naz yang sampai sekarang naz selalu rindu dan turut sentiasa mengingati naz…terharu sgt2!! =)
Tak sangka, persahabatan kami semakin hari semakin erat. Mungkin sebab masing2 dah besar n dh MATANG…err…matang laaa sangat kan…haha

Ceritanya begini..

Pertengahan tahun 2005, naz ingat lagi tarikh tu 26 Mei 2005…hari tu naz baru daftar masuk sekolah menengah yang baru setelah 2 minggu pindah balik ke KELANTAN..tanah air naz..sebelum tu, sejak umur setahun lebih, naz tinggal kat SABAH..smpai la umur naz 8 tahun, pindah ke NEGERI SEMBILAN..then, baru pindah Kelantan balik..ni anak jati Kelantan ea sekalipun merantau jauh di negeri orang. Abah naz keje askar, sebab tu selalu posting sana sini. Tapi sekarang dah pencen..

            Masuk sekolah baru tu, naz cuma sempat jumpa guru kelas je. Naz dapat kelas 1B.. nama guru kelas naz masa tu ialah Ustazah Ruzaihan. Dia ngajar arab dari naz form 1 sampai la form 3. Naz ngn kawan2 yg lain kena kongsi kelas bahasa arab dengan budak2 kelas 1A sebab tak semua budak kelas kami yang berani amik bahasa arab masa PMR..kiranya, yg amik arab ni berani la kan dan Ustazah Ruzaihan pun ada bagitau “sesiapa yang sanggup belajar arab dan pandai speaking sikit2, orang tu dikira HEBAT sebab susah nak kuasai BAHASA TERHEBAT DI DUNIA nie”….BAHASA SYURGA YANG INDAH… (^_^) wahhhh!! Terpegun dengar…hehehe

            Okeh, tarikh tu bersamaan dengan hari khamis. Hari terakhir dalam seminggu untuk hari persekolahan. Kat Kelantan lain sikit. Hari ahad dah start sekolah dah. Tapi….naz tak masuk kelas pon hari tu. Tak jumpa pun kawan2 baru..hahaha..sebab naz takut. Masih tak biasa dengan sekolah baru. Ustazah sempat pesan tau. Ahad minggu depan (28 mei 2005), ad ujian pertengahan. Nasib baik  baru mula. Dan hari tu jugak, paper ARAB!!! Dah la xtahu ape bnda. 1 habuk ayat pun x paham. Tapi ustazah bagi tips apa yg masuk exam. Dia suruh naz hafal muka surat berapa2 dri buku teks..alhmdulillah, memuaskan jugak sebab untuk ujian pertengahan tahun yang pertama dan julung2 kalinya, naz dapat 78%..ni belom A lg…hahaha…nk tergelak pun ada. Sebab memang naz x faham langsung bahasa arab nie. Just hafal yang ustazah suruh dari buku teks je. Ustazah sendiri tak percaya..hahaha..rezeki.. =)Masa test tu pun sebenarnya, naz ada gak tanya budak sebelah merangkap sahabat baik naz yang naz akan cerita selepas nie.. tapi dia x dapat tolong sebab x faham jugak…kua3…

            Hari first naz masuk kelas (28 mei tu), ada org tegur naz dulu. Naz memang pendiam. Sebab tu tunggu orang yang tegur dulu..hehehe.. nama dia SITI MARIAM SHAHIRAH.. dia yang bawa naz masuk kelas 1B tu dan kenalkan naz pada kawan2 yang lain. Naz ingat lagi, WAN NORAZALIZA and the gang ada cakap yang naz nie budak sombong sebab tak tegur orang.. ye, naz akuinya sebab naz masih tak biasa dengan suasana baru. Takut pun ada..haha.. naz cuma senyum je la kat diorang. Then, keesokannya(kalo tak silap), ALIFAH ILYANA ngan NURUL ATIEFAH datang tegur dan borak2 dengan naz. Dari situ, persahabatan kami bertiga terjalin..bukan ape, ni sebab naz rampas tempat duduk atiefah. Dia x datang masa hari first naz msuk kelas tu, so naz tak tau tu tempat sape. Ustazah suh duduk je dlu sebab nak exam kan..hehe

            Hari kedua tu baru la naz dapat meja dan kerusi sendiri. Naz duduk tepi SITI NUR ASMIRA. Ramai yang tolong cari untuk naz. Lebih2 lagi mariam. TERIMA KASIH YAM!!!! Terharu sangat masa tu sebab ingatkan dorang sume x sukakan naz. Budak baru la kan..haha…

            Dari form 1 sampai la form 5, naz , atiefah dengan alifah berkawan baik sekalipun kami selalu gadoh. Bagus la kan. Nama pun dah nak dekat macam kembar 3. Atiqah, atiefah dan alifah..hahaha… seronok kenal dengan mereka berdua.

            Masa form 2, naz dengan alifah dan salah sorang budak kelas Muhammad Zulkairi berkongsi minat yang sama iaitu kumpul lagu…hahaha… selalu bertukar2 lagu dan selalu je banding2 sape yang banyak lagu. Ceh..selalu je k-rie tu nak menang..hahaha.. werkkkk!! :-P then , member dia pulak suka pinjam surat khabar. Nama dia WAN HAMIZAN. Haha.. dorang la kawan lelaki pertama yang rapat dengan naz. (^_^)

            Masuk form 3, ni la tym exam terpenting bagi kami semua. PMR…hoho.. naz amik ARAB yer..hehehe..sebab kata2 ustazah tu terpahat dalam kepala, jiwa, hati bagai..naz nak jadi org hebat!! (INSYA-ALLAH…). Tahun nie jugak, kawan baik naz, alifah kehilangan ibunya. Masa tu bulan 4. Masa tu jugak naz ngan alifah tengah gadoh. Sebab masing2 jeles…ada la sebabnya kami jeles..huhu.. 

            Ramai yang tanya naz kenapa alifah tak datang kelas. Tapi naz tak tahu nak jawab macamana sebab naz memang tak tahu kenapa alifah tak datang. Masa tu dah rasa kesal sikit sebab gadoh ngan dia. Alaa..budak2 lagi kan..hehee… then , ada pengumuman mengatakan yang mak alifah merangkap salah seorang guru kat sekolah kami tu dah pergi buat selama2nya. Ya Allah!!! Naz rasa nak menangis dan masa tu memang dah bertakung air mata. Cuma naz tahan dari mengalir. Naz terkilan sangat2… saat tu, mesti alifah perlukan teman. Tapi naz pulak cari gaduh dengan dia… :’(

            Balik sekolah petang tu, naz berbalas mesej dengan dia. (guna no abah yg lama sebab naz tak ada fon lagi masa tu).. tak ingat dah sape yang mesej dulu. Tapi, hari tu smpai la beberapa hari kami bermesej2.. kami saling minta maaf antara satu sama lain. Naz nak teman dia masa tu. Tapi, nak pergi rumah dia, naz xtau.. tambah2 dia balik kampung…jadi, susah nak jumpa dia. Cuma boleh mesej je la. Harap2 masa tu dapat bantu kurangkan kesedihan dia. Sejak hari tu, kami berbaik semula. Kami rapat balik dan rasanya x gadoh dah lepas tu.

            Tapi…..masuk form 4, kami gadoh lagi. :’( sebab CEMBURU…hahaha… lucu kan.. kami saling cemburu sebab masing2 rapat dengan org lain. Budak2 kelas pun dah masak dengan perangai kami yang selalu gadoh..kalau nampak kami saling tak bertegur, memang sah2 la kami tengah gaduh….hahahaha…saling berbalas surat, then naz putuskan yang kami jadi ‘kawan biasa’ je. Sedih sangat2 bila terpaksa buat macam tu. Naz tau alifah pun sedih. Kami sama2 menangis..

            Bila masing2 dah ‘declare’ nak jadi kawan biasa je, kami rasa kami makin rapat pulak. Naz ngan alifah pernah mention pasal nie dan kami gembira dengan apa yg berlaku. Itulah kan..HIKMAH yang Allah bagi. Tak sangka, sekalipun ‘status’ kami bukan lagi sebagai kawan baik, kami rasa yang kami nie lebih dari tu. TAK MELANGGAR NORMA-NORMA ISLAM ye….husnuzon okeh…

            Masuk form 5, kami sekelas kena jadi ‘ayam daging’…hahaha…semua kena duk asrama. Tapi naz dengan alifah kena duk dorm lain2.. :’( mungkin ada hikmah kami dipisahkan begitu. Tak nak kami gadoh lagi kot…hahaha… :-P ye…memang sangat2 berhikmah! Kami makin rapat…ajaib kan…selalu gadoh, tapi tu la yang mengeratkan kami.
           

            Kenangan zaman persekolahan memang terlalu banyak…susah naz nak lupakan…



            Ok…tu semua zaman sekolah..sekarang masing2 dah berjaya masuk U,..masing2 dah jadi orang yg berguna kpada semua dan yg penting sekali kepada AGAMA ISLAM…

            Naz tak sangka, PERTEMUAN naz dengan alifah membuahkan kemanisan.. lebih manis lagi dari lollipop... semanis madu yg sangat2 manissssss...=)

            Naz ada tengok gambar alifah yang terbaru.. masya-ALLAH..naz sangat2 terkejut. Alifah dah bertudung labuh! Sama macam naz.. (^_^) ALHAMDULILLAH YA ALLAH!!!! KAU TEMUKAN AKU DENGAN SAHABAT YANG BENAR-BENAR SAHABAT.. naz menangis sikit sebab naz tak sangka, perubahan besar yang berlaku pada naz, berlaku jugak pada alifah dan naz harap berlaku jugak pada kawan2 yg lain.. naz dah nampak dah pada SITI SYARIDA, dan mungkin NURUL NUR HIDAYAH jugak..=)
           
Sampai sekarang nie, naz rasa macam nk senyum lebih dari telinga..haha.. ya Allah..betul2 tak sangka..naz tak dapat bayang kalau kami berjumpa nanti..rasa nak peluk alifah, nak dakap dia erat2 n nak nangis kat bahu dia..hehe..dah lama x jumpa. Rindu sangat2… :’) x sabarnye nak balik 15 jun nanti!!!

Aliey, tunggu saya ek…masak sedap2, then saya sanggup tido umah awak..hahahahaa :-P (rindu sangat2 nie….2 tahun x tengok awak depan2…just dapat perhatikan awak dari jauh n dengar suara awak dari fon jer… :’(…..)








kenangan2 bersama dorang sume..=)

            ALLAHUAKBAR….naz tak sangka yang naz akan dikurniakan sahabat2 sebegini. Sahabat2 yang selalu berdamping dengan naz. Mereka2 yang tak jemu ‘membuat’ pertemuan-pertemuan baru.. mereka yang x jemu  nak tengok muka2 comel masing2…hehehe..


            Naz masih mengingati semua dan kerana Allah yang mempertemukan kami, naz amat2 rindukan mereka… naz  nak contact dorang, tapi ada sesuatu yang menghalang..dan mungkin alifah faham..=)

            Merekalah sahabat naz dunia akhirat! Insya-Allah, uhibbu antum wa antumna ilaljannah..naz takkan lupakan kalian dan tiada apa yang dapat pisahkan kita semua kecuali maut!




Sayang kamu semua…doakan supaya kita panjang umur dan ada peluang untuk terus mencipta pertemuan2 yang baru.. ingat janji kita nak nuat reunion besar-besaran bila umur 25 tahun nanti?? Tak lama dah!! 5 tahun je lagi.. kite mesti buat!!! Masa tu, nak rakam gambar ngan video banyak2!!! (^_^) bawak anak masing2 ek..hahahaha..insyaAllah sume sponsor cket sorang…rezeki Allah ada kat mana2.. =)



Akhir sekali, naz nak update sikit pasal diri naz. Alhamdulillah, masuk sem kedua, Allah uji naz sekali lagi. Akhir bulan 3, naz disahkan mengalami jangkitan kuman kat buah pinggang dan pembentukan kristal2 batu karang. Tak ada batu karang lagi. Just baru nak membentuk.. Checkup sume naz buat sorang2 sebab takot sangat. Naz tak nak sape2 yang tahu. Mak abah sendiri pun tak tahu lagi masa tu. Si dia pun naz tak bagitau lagi. Lepas result keluar, baru naz bagitau mak abah n beberapa org yg rapat dengan naz kat sini. Bukan nak heboh, just nak prepare takot ada apa2 jadi nanti, diorang tahu... Naz dah jgka awal2, Cuma kena dapatkan kepastian dari doktor jugak kan..Selama sebulan lebih naz bahagia merasai nikmat kesakitan.. (^_^) kawasan pinggang selalu sakit2. Pelbagai usaha naz buat. Minum air banyak2, minum air beralkali tinggi, pH 8.5 then minum air daun pokok ape entah..hehe

Alhamdulillah, usaha membuahkan hasil…buat checkup seterusnya, doktor sahkan semua dh clear dan dh normal balik. Cuma jangkitan kuman ada sikit la kat buah pinggang. Naz kena teruskan usaha minum air banyak2… =) insya-Allah..ada hasilnya nanti..checkup x buat lagi..mak dh pesan suh buat checkup skali lg nk tgk mcmna, nanti la naz buat..tunggu abis final exam..=)

Jangan risau ea…naz dah sihat…alhamdulillah, nak cuba tembamkan balik diri ni macam dulu..hahahaha…peace!!

1 jun-msa majlis mkn mlm untuk 4th year


            Sekian saja entry panjang berjela naz untuk kali nie…ilalliqa’ ya sodiqi..antum wa antumna fi qalbi… (^_^)


No comments:

Post a Comment