Ahlan Wasahlan

~Teman Sejagat~

Sunday, 11 December 2011

~Asyik banget!!!!~



Assalamualaikum…(^__^)
Mlm ni ad sumthing nk cter…
Ni pasal pengalaman baru yang naz kutip..hehe
Sepanjang  9-11 disember, naz kena stay up kat KG UJONG BUKIT..
Ada program inovasi sosial (program anak angkat)..
Kami 10 org adik beradik angkat…smua budak2 kelas…
Gempak oww… :-P
Kamera mmg x lepas dr tangan…photoshoot sna, photoshoot sni..
Agak2 dh boleh bukak kedai dh…
Gelagat kami, ya ampun…kalah model! Hahahaha
Ok,,meh nk cter lg…
Hari 1st kami smpai, meriah jgk sbb org2 kg smbut kedatangan kami..mmg seronok sbb x sabar nk rasa keseronokan kawasan kampung..
Bukan sbb kami x pernah ad kampung, Cuma suasana yg berbeza..
Masa berbagi group, kami boleh plih dengan sape kami nk, so, bila 10 org dminta berdiri, bdk2 kelas termasuk naz sume bangun..hahaha
Bersorak budak2 ni…
Tp, bila kira2, ad lebih sorg..huhu~
Sarah tarik diri…dia join group dengan roommate dia..sedih :’(
Tp xpa, dia ad kawan…lega hati kami.. :-)
Dh siap2 bg group, petang tu xda apa2 aktiviti..so, kami Cuma rest je la..
Mlm….fuh~~ ni letih nk cter ni…
Mlm tu, mmg gempak sgt2…
Penduduk kampung  buat mjlis nyanyi2 la lebih kurg…muzik tradisional…
Sbb dorg nk perkenalkan muzik tanah air kita kt student2 international…
Dewan x la besar sgt…so, bunyinyer mmg sgt2 kuat…
Boleh pecah gegendang telinga dibuatnyer…
Bukan tu aje, international student pun kna buat persembahan jgk tau…
Boleh tahan tarian dorg wlaupun x paham lagu pe yg dorang pasang..hahahaha
Ad yg karaoke…erk…ni x best…best lg klau dgr suara sumbang naz ni…
Last skali, ktorg kna buat CHICKEN DANCE!!!!!
Sorry…naz bukan chicken, jd naz x joget2 pown…
Hanya mampu melihat…hahahaha
Sbelum msuk chalet msing2, mata kami disajikan dengan persembahan bunga api..
Cantik sgt… (^_^) dengan bulan penuh lg tu…
Then, dh habis smua, kami buat bed story smbil bergolek ramai2…
Err…yg ni women secret….xboley cerita yaa…

2nd day, pg2 lg kami berkumpul..breakfast..
Then, msuk hutan,pegi kebun rebung,daki gunung n masuk gua...
Balik2 jer, kami terus lari pergi rumah mak agkt..lepak2 kat sna…
Yg paling SYOK, naz tido atas kerusi smpai x ingat dunia…hahahaha
Sedar2, laksa dh siap ats meja..sian mak…penat2 msk untuk kami..huhu~
Naz pon, ape lg..mkn byk2…hehe..
Pkul 2 bru pakat blik chalet…nk tau buat ape??
Kami smbung tdo balik laaa! Hahaha
4.30 bru bgun..smua kalut bersiap sbb kna bertolak awl ke dewan kapitol..
X sempat mkn..huhu…Kelaparan sume..
Smpai kat  dewan, kami kena halau…student2 duk kt luar…aish..
Ape lg..kami serbu KFC…lapar sgt..huhu~
Puas hati jgk la dpt mkn..
Smpai chalet, tukar bju, smbung bed story, then trus tdo…

3rd day, xde ape2 aktiviti pown…
Lpas subuh2, naz amik kesempatan jalan2 keliling sawah…
Berdua je dengan……………………..ehem2…..
Dengan Alia laa…hehe…
Angin ribut..kuat sgt2…tp seronok la dpt sedut udara pagi….
Blik chalet, ajak2 kwn2 sume pegi skali lg…tp, breakfast dlu laa..
Mmg pi tgh sawah, shooting habis!
Tiap 1 meter amik gambo…haha
Pkul brapa xtau bru blik chalet…packing2 brg, then pkul 11.30 bertolak blik..
Terharu jumpa mak ngn pak…huhu~
Rsa rindu kat mak abah mkin membuak2…x sabar nk balik…
insyaAllah..bila ad peluang, kami akan cuba pegi kg ujong bukit tu lg…
mmg hujung r…

okeh! Setakat ni crita naz…ad msa terluang lagi, naz berstory mory lg ya! (^_^)

Wednesday, 7 December 2011

~Zaman kecik-kecik~

Assalamualaikum...
stiap org ad pngalaman hidup masing2 kan? penuh suka duka..
plg best msa kecik2 dlu...mlm ni xtau npe, tiba2 moment2 dlu terimbau..
nk cerita la kan, sy dlu noty sgt2!! haha..smua org kna buli..pdn muka!
tp last2, kna buli blik...aiyoo...layan~
sy org klantan tp mmbesar kt Sabah.then, pindah ngeri 9 n last skali, klantan blik..abah askar kan, so merantau jauh.
sbb tu, sume kwn2 kata, bla berckp ngn sy, xde pon slang klantan...
xpe la..x yh nk plik..hehe..kdg2 tu, kuor gak slangnyer..
ok, berbalik pd imbauan msa silam...
kami tggal dlm kem..hdup rumpun...dgn jiran2 pun berhubungan baik..
smpai skrg, x pernah lost contact...dh mcm 1 keluarga besar..
tiap kali ad event, kami rncg rmai2,pakat2 buat.. seronok sgt tym tu (^_^)
budak2..pe lg, beraya sakan...tdo smpai lwt mlm..
msa raya puasa, x dpt blik smenanjung..jd, smua kna raya dlm kem..
garaj jd tempat bakar lemang....penat sgt nk tggu smpai smua siap..
penat tau...penat main..hahaha
bla tym raya, yg ni la pling seronok...budak kecik mcm sy, mesti la pling byk dpt duit raya...
pernah skali, pergi raya rumah pgawai...
mse nk blik, wife dia x bg pn duit raya..dgn slambanya, msa slm, sy mintak ngn dia..biasala..budak kecik..haha
x perlu nk heran..
sharian raya...blik lewat mlm..mak abah penat cari...smpai je rumah, trus kna marah ke x silap..lupa la plak..hehe
esoknye, dh xleh round2 kem kutip duit...x sedih pon sbb dh byk dpt...
tu tym raya..

mse tadika dlu, suka sgt main longkang.,,longkang kt tepi rumah.
longkang tu besar, jd kami suka sgt main sberang2,,,
tetiba, jatuh...gedebup! dh la lumut penuh..
bla nk bgun, jatuh blik...licin kan..
mse tu dh takot...siap nangis..tp x nk kantoi ngn mak abah, usaha gak naik blik dr longkang tu..
blik umah, trus mandi..tp....pegi smbung main blik...
x reti penat...haha
duk dlm kem, mmg byk kwn..byk bnda boleh buat...mcm2...

ni kisah lucu..mse tu, mjlis akhir thun kt tadika..sy stil ingt smpai skrg..
utk pembukaan, kami kena buat persembahan pantun..
ok la sbb sume boleh ingat..serangkap sorg jer..
sy yg kna mulakan...skrip mmg dh hafal..
jd, sy pn mula la berpantun...
tp sy pelik sbb ibu bapa ngn cikgu2 sume mcm terkejut..
knpa?? sdap ke suara sy ni?? haha
abis je pantun, bru teringat, lupa nk bg salam rupanya..hahaha
sape yg x terkejut...
msuk kt bwh khemah, cikgu2 tersengih jer...malu sgt2 time tu...
hahaha...nsib baik budak lg..

tp, alhmdulillah, mjlis lncar...tgk la skrg ni, alhmdulillah berjaya jejakkan kaki ke universiti...



ok, stakat ni dlu ye..insyaAllah, ad ksempatan wktu, sy smbung cerita sy... 
wassalam...

Sunday, 27 November 2011

~Permulaannya Di Sini~

Aku seorang manusia…yang lahir daripada cinta anak Adam dan Hawa…
Membesar dalam sebuah keluarga yang mewah dengan kasih sayang…
Namun aku masih belum puas…ya…semestinya aku masih belum puas kerana aku seorang manusia… manusia yang tidak pernah puas dengan apa yang dimiliki…
Aku mengaku diriku begitu, kerana aku tidak pandai brpura-pura…aku lebih suka berterus terang… itu sifatku yang digilai ramai…hahaha
Aku sebenarnya masih tercari-cari diriku…Berenang merentas arus yang menggila…berusaha merungkai apa yang tersirat di sebalik sebuah kehidupan ini..

Siapa aku?
Aku adalah aku…
Manusia yang tidak berperasaan…
Seorang wanita buruan lelaki…
Seorang anak yang x mengenang budi…
Seorang hamba Allah yang hina lagi keji…
Itu adalah aku suatu masa dulu..yang x menghargai erti sebuah kehidupan…
Kini aku sedar…aku bukanlah sesiapa..aku sedar kini siapa diriku sebenarnya…aku menginsafi diri..mendekatkan diriku padanya,mengabdikan diriku seikhlas-ikhlasnya setiap malam…
Aku menjadi tenang…memohon agar diriku sentiasa dilindungi olehNya..
Kini aku semakin rasa dihargai…bila mana ramai yang hadir menghulurkan kasih sayangnya..
Namun maaf, aku tidak dapat menerima…
Terlalu ramai, dan aku merasa terlalu mewah..aku bahagia dengan kasih sayang sahabat-sahabatku…
Aku ingin kekalkan semua itu sampai bila-bila…menjadi sahabat yang setia..
Aku hargai kini setiap detik nafas yang aku hembuskan..
Aku hargai kini segala-galanya yang aku peroleh selama hidupku ini…
Aku hargai kini limpahan kasih sayang sahabat-sahabat dan teman-teman sekalian…
Dan kini, aku sedang melatih diriku menghargai kasih sayang dan cinta ALLAH kepadaku…sesungguhnya aku teramat bahagia dengan segala nikmat kurniaannya kepadaku…
Andai ditakdirkan DIA menyayangiku lebih dari sesiapa yang menyayangiku, redhai aku untk pergi menuju menemui CINTANYA… agar aku tenang bersemadi…
Maafkan aku,andai aku tidak bisa menerima huluran cinta kamu, wahai sahabat-sahabatku…




~Keindahan Masjid Bukhari~