Ahlan Wasahlan

~Teman Sejagat~

Wednesday, 16 January 2013

~Suatu Malam Bas Berasap...

11 Januari 2013...

Bismillahirrahmanirrahim....

     Sekali lagi bertemu dengan Jumaat yang penuh barokah. Penghulu segala hari. Hari ni, sangat mendamaikan memandangkan exam pun dh tamat. So, jus otak x perlu diperah dh. Tunggu sem depan pulak ek buat status STRESS...hahaha

     Kali ni, nk ceritakan hari-hari terakhir berada di PERTHlis sebelum cuti semester 3 bermula. Bangun solat subuh, dh siap, golek-golek dulu atas katil. Merenung masa depan la katakan.. Tengah berfikir sebenarnya. Fikir nak buat ape dulu pagi-pagi tu. Nak packing barang-barang, x de rasa nak pulak. Padahal hati ni dh melompat-lompat sampai nak terkeluar dari badan. Punyer la semangat nak balik. Tapi barang malas kemas, ape kehe??

     Start dari kul 8 pagi, sampai la kul 9 lebih rasanya, duk termenung je. Muhasabah diri kadang-kadang. Tengah merancang sikit-sikit tentang cuti. Nak buat ape xtau dalam masa sebulan. Yang terlintas kat fikiran cuma nak tolong mak abah. HAA, amek kawww!!! Dah dapat "keje" dah pun. Jadi driver sepenuh masa..Hak3...

     Fikir punya fikir lagi, terus dh x khabar pape dh..lena ja tido peluk Mr teddy, bantal golek panjang tuh, then bantal pooh nipis yg ad sarung kaler PURPLE...mesti la purple. Feveret kaler tuuuuu...Tido kejap je. Pastu bangun balik, terus mandi-mandi n pi cari makan kat kedai makan.. op kos la kan.. haha

    Ni part paling romantik. Masa on the way nak pi kedai tu, ternmpak la sepasang pasangan ni. Comel jer tengok (^_^) yg perempuan, alahai..kecik2...comel sangat2!! Dorang berjalan seiring. Memang la kan sebab yang lelaki nak kena protect yang perempuan. Wahh...suka tengok gelagat depa..


Comel je adik dua orang ni berjalan. Abang dia x lepas pun tangan si adik  (^_^)

    Sempat aje snap gambar..hehe.. sebenarnya, memang dah niat nak masukkan dalam blog. Nak jadikan hari terakhir yang penuh berkat Allah ni sebagai hari yang terindah sebelum balik ke kampung halaman :-)

    Dah puas tengok gelagat dorang, beli nasi sume, terus balik umah. Makan-makan sambil dengar alunan-alunan yang best. Zikrullah.. paling mendamaikan hati.. Pahala pun masuk kan. Sambil menyelam minum air. Setiap masa, kita kena la manfaatkan. Sekalipun tgh sibuk, mulut kena la sentiasa basah. Dapat la kumpul saham akhirat sikit-sikit..

    Selesai makan, masa untuk solat pulak. Sambil tunggu azan, try la packing-packing barang yang mana patut. Ya Allah...malasnyer rasa tym tu. Tapi paksa jugak. Siap sumo dengan ampaian lagi..hahahaha..susah sangat nak masuk dalam kotak. Amik kaww..kan dah kena sumo. Sabar je la ekk.. :-P

Banyaknyer...ni campur2 dengan housemate laa... :-P
    Dah siap, azan pun dah lama lepas, ape lagi. Naik bilik la dulu. Masa tu dalam pukul 2.05. Tengok sejadah pun dah sayu. Entah la kenapa rasa macam tu. Then, dah siap solat, duk kat katil kejap dengan telekung x bukak lagi. so, ape lg.....snap! snap! jeng3....

Sempat lagi termenung..
    Tu kan.. xtau nak start macam mana kemas-kemas barang sume. Dengan buku pun duk atas katil lagi.      Tapi, x lama pun termenung ni. Last-last, tertido lagi. aiyoo...hahaha...kul 2.55 mak col, tanya pukul berapa naik bas. So, ape lagi, rushing la nak mengemas. Baju-baju semua, sumbat elok-elok dalam beg besar. Buku-buku lagi. Around kul 5 camtu la baru siap kemas semua. Dah siap kemas, solat asar la pulak. Hubunga dengan Allah, mesti la dijaga, Baru Allah rahmati hidup kite nie.. :-)

     So, dah tiba masanya untuk menunggu tibanya waktu nak naik bas pergi ke stesen ramai. Kami dalam 7 orang, berkonvoi ke stesen bas kg Wai sebelum ke stesen bas utama kat Kangar. Masa ni, x tersnap pulak gambar kami. huhuhu.. seronok jugak ramai balik. X sangka pulak kami hosmet2 smua balik dalam satu malam je. Tinggal berapa orang je lagi kat rumah ni.

 Sampai-sampai je kat stesen bas Kangar, memang terbaik la. Kul 9 bas akn bertolak, kul 8.50 bru sampai. Berkejar macam mak nenek. Takut terlepas bas..Hahaha..Time melambai-lambai kat hosmet semua, rasa terharu sangat-sangat sebab semua kenangan kami sepanjang semester 3 akn berakhir. Takat tu je la kami dapat ukir kenangan pahit manis masam masin smua2 la..

    Bas terus bergerak, dah memang nak tinggalkan Perlis dah. Babai2.... :-) Kelantan is waiting for me...ahaks!


Hentian  Changlun..
   
Hentian Jitra..
      Perjalanan nak balik kg halaman memang agak lama. Around 7-8 jam macam tu. alhamdulillah, perjalanan malam tu sangat-sangat lancar. Sampaikan bas berhenti pun x ingat dunia dah. Duk membuta je kan.. haha

Hujan di pertengahan perjalanan

Hentian kat area Grik..lupe da nama tempat ni.

   Bangun tdo je terus snap gambo. 


kepala Mr teddy terkeluar...oopppss!!

Errrr..mengintai orang sebelah.. hahahaha

     Perjalanan kali ni x sama macam perjalanan sebelum2 ni. Sebab kali ni, berjaya jugak la snap2 gambar dengan muka poyo, buat xtau orang kata ape..kikiki...

    Penat memang la penat. Tapi rasa seronok sebab dah lama x balik, so rasa excited tu ada. Nak jumpa someone special pown, xmau la. Lagipun, dia tengah exam lagi sekarang ni. UiTM memang sengaja lambatkan cuti untuk student2 dia. Supaya masing2 lebih excited nak balik. Hahaha..

    Mr L memang dh jeles memanjang dh pown sejak sebelum bertolak balik lagi. yeay!! dapat buat dia jeles. Suka sangat kot ngusik2 orang.

3.45 pagi...akhirnya, sampai jugak :-)


Menanti ketibaan family. Ciput je barang yg dibawa balik.

     Alhamdulillah, segalanya lancar dengan izin Allah. X ada perkara buruk berlaku sepanjang permusafiran. Malah, lebih banyak pengalaman yang dapat ditimba. Sempat jugak bermuhasabah diri sampai la tertido sepanjang dok dalam bas nie. ape pun, perjalanan kali ni memang penuh makna. Bila rasa sendiri, memang x dapat diungkap dengan kata-kata melainkan rasa syukur kepada Allah kerana masih diberi peluang menikmati hidup.


**Masih lagi berusaha melaksanakan perancangan yang dirancang sebelum balik rumah. Insya-Allah, bersama yang tersayang nanti, segalanya dipermudahkan...aminnn,...

~MOGA ALLAH REDHA~

:: All the best Mr L. Two more paper waiting  for you before you end your semester 3. So, for time being, please be jealous with Atiqah Humaira okeh? (^_^) hahaha..syok la cuti dapat usik2 org..lebih2 lg org tuuuuuu.... :-P

NAMUN, yang pasti, PERJALANAN selebihnya itu masih panjang untuk dilalui...sebuah KEHIDUPAN abadi di sana nanti...

::masalah besar pun duk menanti jugak...aiyoo...xtau mcmana nak buat...TAPI, alhamdulillah ada yang membantu pada saat2 genting tu. Alhamdulillah, semuanya selesai 12 januari lalu.. :-) thanks to Mr A and Mr W for your help.  X lupa jgk to Miss N ngn Mr A sorg lg.. haha..banyak A daa... nk berjaya kan, kna la score A!!! fighting! ;-)

2 comments:

  1. sapela yg awak buat dia jeles tu..hehe..alaaa..nk blik jgk.. tp....belum dpt balik..awk pon dh buat saya jeles..:)

    ReplyDelete